Stendi inngår sin første sponsoravtale: – Vi heier på Salum både på og utenfor idrettsbanen

Stendi har inngått sponsorsamarbeid med verdens raskeste paraidrettsutøver Salum Kashafali. – Vi gleder oss til å støtte ham fram mot Paralympics i Paris 2024, og håper samarbeidet vil gi både Salum og andre med nedsatt funksjonsevne økt livskvalitet, sier administrerende direktør Ingvild Kristiansen.

Stendi er stolt sponsor av Salum Kashafali, her vises (f.v) administrerende direktør Ingvild Kristiansen i Stendi, Salum Kashafali og virksomhetsleder i Stendi Assistanse Finn Allan Mathisen.

Svaksynte Salum Kashafali, som bare har to prosent syn som følge av en sjelden, medfødt netthinnesykdom, er landslagsutøver i sprint, europamester, verdensmester og regjerende paralympisk mester på 100 meter. Den karismatiske bergenseren er to ganger kåret til «Årets mannlige parautøver» på Idrettsgallaen, og har vunnet anerkjente priser i inn- og utland for sitt samfunnsengasjement. 

– Salums meritter og prestasjoner som idrettsutøver er imponerende, men han imponerer også utenfor idrettsbanen. Han er et inspirerende medmenneske med stort engasjement, og sammen skal vi løfte felles hjertesaker innen mangfold, inkludering og idrettsglede. Vi er stolte av å stille oss bak Salum, og heier på ham i alt han gjør, sier Ingvild Kristiansen.

Like muligheter og et aktivt liv

Salum Kashafali og Stendi har mye til felles når det kommer til å fremme like muligheter, uavhengig av funksjonsevne. Gjennom sine BPA-tjenester, som står for brukerstyrt personlig assistanse, jobber Stendi for å gi mennesker med funksjonsnedsettelser frihet, selvstendighet og likeverd. Gjennom sponsorsamarbeidet ønsker partene å promotere paraidretten, og ikke minst motivere flere med nedsatt funksjonsevne til å ta del i idretten og leve et aktivt liv.

– Jeg er utrolig takknemlig over å ha fått Stendi med på laget. Hver dag bidrar de til at mennesker med nedsatt funksjonsevne får muligheten til å leve sitt liv, på sine premisser, noe som er helt i tråd med mine verdier. I fellesskap kan vi motivere andre til å komme seg ut i aktivitet – noe som har positiv innvirkning på både den fysiske og psykiske helsen. Jeg ser stort fram til vår reise videre, sier Salum Kashafali. 

Salum Kashafali ble hyllet som "Årets mannlige parautøver" under Idrettsgallaen i 2020, og forbedret sin egen verdensrekord på 100 meter til 10.43 da han vant gull i Paralympics i Tokyo i 2021. Nå satser han mot Paris 2024, med Stendi i ryggen. Foto: Steffen Aabel/Rasmus Kongsøre

Har vært flink til å late som

Til tross for at Salum er nesten blind, har han i dag ingen formalisert hjelp eller assistanse – verken på trening, under konkurranser eller i livet for øvrig. Før Stendi-samarbeidet kom i stand, visste han ikke om at BPA er en lovfestet rettighet for funksjonsnedsatte med et langvarig assistansebehov.

– Jeg har vært opptatt av å klare meg selv, ikke være til bry for andre. Men å miste synet har naturligvis gjort alle aspekter av hverdagen min vanskeligere, og jeg må innrømme at det har kostet. Jeg har vært flink til å late som om alt går bra, men i enkelte konkurranser har jeg faktisk vært mentalt utslitt i det jeg har stilt på startstreken, forteller Salum.

Virksomhetsleder Finn Allan Mathisen i Stendi Assistanse har forklart Salum alt om BPA-ordningen og hvordan den fungerer. Etter felles dialog og grundig kartlegging av Kashafalis behov, er han er ikke i tvil om at Salum har krav på assistanse.

Håper på BPA-vedtak

– Det er paradoksalt at ingen av instansene som Salum har møtt på sin vei etter at han mistet synet, har informert ham om hans rettigheter. Samtidig beundrer jeg Salum bare enda mer for å ha klart å oppnå de fantastiske resultatene på idrettsbanen. Jeg merker jeg blir veldig nysgjerrig på hvor raskt han kan løpe hvis han får en mer tilrettelagt hverdag og kan disponere energien sin mer riktig, sier Finn Allan.

Salum har nå bestemt seg for å sende en BPA-søknad til hjemkommunen Bergen. Han ser håpefullt på framtiden og målet om å ta et nytt paralympisk gull i Paris 2024.

– Gjennom samtalene med Stendi, har jeg skjønt at det er en styrke å erkjenne svakheter. Et BPA-vedtak ville vært helt fantastisk for meg og min karriere. Vi har alle en funksjon her i verden når vi rendyrker våre styrker, og jeg håper jeg får muligheten til å rendyrke det jeg er best på – og at jeg kan få hjelp til det jeg ikke er like god på, fra noen som er best på BPA, avslutter Salum.

Stendi Assistanse har hjulpet Salum Kashafali med å lage BPA-søknad, som nå sendes inn til Bergen kommune.

Salum Kashafali håper på positivt svar fra Bergen kommune, når han nå sender inn sin først BPA-søknad. – Kanskje kan assistanse i hverdagen bidra til en ny verdensrekord?, sier Salum håpefullt. Foto: Petter Wilhelmsen/Stendi