Livet tilbake med BPA og ny jobb

Etter en stupeulykke i 2014 knakk Vegard nakken og ble lam fra brystet og ned. Åtte år senere jobber han 100 prosent som BPA-rådgiver i Stendi Assistanse.

Vegard trives på jobb sammen med gode kollegaer i Stendi.

Vegard Olsen var 18 år da ulykken skjedde. Den varme sommerdagen med bad og hygge ble fatal og endret livet hans fullstendig. Trening, friluftsaktiviteter og en ventende lærlingplass i Sjøforsvaret, ble byttet ut med sjokk og et langt opphold på sykehus.

Livet tilbake

Vegard bestemte seg tidlig for at han ville trene seg opp så mye som mulig. Han håper fortsatt på å kunne gå en dag. Ønsket om å kunne ta livet tilbake har drevet han, noe som også inkluderte drømmen om å jobbe og delta i samfunnet. 

– Jeg har siden ulykken trent mye og blitt sterkere i armene, men jeg har fortsatt ingen fingerfunksjon. Jeg kan bruke armene og undersiden av lillefingeren til å skrive på PC. Heldigvis er det ikke noe galt med snakketøyet mitt, og det er med det jeg gjør mesteparten av jobben min som BPA-rådgiver, forteller Vegard med glimt i øyet.

Han forteller at han som relativt fersk i jobben har fått en flying start med ansvar for 10 BPA-ordninger i Trondheim og nordover.

– Jeg tror, litt ubeskjedent, at jeg kan være en god rådgiver for mine kunder – nettopp fordi at jeg selv har en funksjonsnedsettelse, og har vært kunde i Stendi gjennom flere år. Jeg kjenner bedriften fra begge sider av bordet, og kan lytte og dele mine egne erfaringer, forklarer Vegard.

BPA – en fantastisk ordning!

Vegard har selv en BPA-ordning på 90 timer per uke og er arbeidsleder for 7-8 assistenter. 

Han innrømmer at det å ha assistenter i hjemmet sitt i så mange timer, kan være krevende. 

– Med assistentene tett på blir det viktig at kjemien stemmer. Nettopp derfor er det avgjørende at kunden selv er aktiv i rekrutteringsprosessen av nye assistenter. Dette utgangspunktet er det viktig for meg å formidle til nye kunder, så kan jeg i tillegg gi råd og dele egne erfaringer underveis.

– BPA er en fantastisk ordning, utbryter Vegard.

Han beskriver en ordning som gjør at han kan leve et ganske fritt og normalt liv. 

– Et liv med og uten BPA kan helt enkelt ikke sammenlignes, slår han fast. 

Likestilling og menneskeverd

BPA omtales ofte som et likestillingsverktøy, og det er noe Vegard selv har opplevd. 

– Ja, BPA gjør det mulig for oss med funksjonsnedsettelse å få like muligheter som andre og leve et så normalt liv som mulig. Det handler dypest sett om likestilling og menneskeverd.

– Det må jo være en ganske stor psykologisk gevinst å være i førersetet i stedet for å være en mottaker av tjenester?

– Ja, selvfølgelig! Det å selv kunne bestemme hva jeg vil gjøre, når jeg vil gjøre det og med hvem jeg vil gjøre det med, betyr mye. Det er veldig lett å forstå den praktiske betydningen, men også når det gjelder psykisk helse har prinsippet om brukerstyring stor betydning for den som trenger assistanse. 

Vegard er en engasjert BPA’er som brenner for ordningen som har forandret livet hans til det bedre. I jobbsammenheng holder han nå kurs for assistenter og arbeidsledere. Da snakker han blant annet om hvor viktig det er å ha en god relasjon til sine assistenter. 

– I jobben som arbeidsleder av egen ordning er kjemi med egne assistenter spesielt viktig. Grunnen til det er selvfølgelig at man er uvanlig tett på hverandre. Derfor blir kommunikasjon ekstra viktig, og det det er noe jeg snakker mye om på mine kurs.

En attraktiv arbeidsplass

Vegard forteller at han har vært kunde i Stendi siden 2016, og har fra første dag følt seg godt ivaretatt. 

– Jeg opplevde at Stendi var en seriøs bedrift og drømte om at det ville være et godt sted for meg å jobbe. At jeg faktisk fikk anledningen, har betydd veldig mye for meg. 

– Som ny i rådgiverjobben har jeg blitt veldig godt mottatt, og jeg ble raskt del av et veldig godt arbeidsmiljø med mange gode kollegaer. Selv om vi sitter på forskjellig steder i landet treffes vi ofte på ulike måter og har det veldig fint sammen, forklarer han.

Han forteller om en spesiell kultur som gjør det attraktiv å jobbe i Stendi.

– Ja, da jeg for litt siden møtte Ingvild (adm. direktør i Stendi), hadde jeg en veldig oppmuntrende prat med henne. Hun er så folkelig og snakker med alle, og nettopp dette tror jeg smitter og gjennomsyrer hele kulturen i Stendi. For meg har det blant annet bidratt til lav terskel for å snakke sammen og ta opp alle typer tema.

– Jeg er jeg veldig takknemlig for jobben min i Stendi og ser fram til å jobbe videre og hjelpe andre til mer selvstendige liv gjennom BPA, avslutter Vegard.

BPA gjør det mulig for oss med funksjonsnedsettelse å få like muligheter som andre og leve et så normalt liv som mulig. Det handler dypest sett om likestilling og menneskeverd, sier Vegard Olsen.