– Glad for å ha assistenten i min hverdag

Vår BPA-kunde Gry Hege Henriksen forfulgte lidenskapen for kunst – uten hender og føtter.

Gry Hege Henriksen ute i Oslo sentrum sammen med assistenten.

Å leve et så normalt liv som mulig, har vært viktig for Gry Hege Henriksen etter at livet tok en dramatisk vending i 2016.

Gry Hege Henriksen ble lagt i kunstig koma og måtte amputere både hender og føtter. Før ett år var gått, var hun tilbake i jobb. I dag, seks år etter, følger hun drømmen som kunstner og kursholder.

Ble lagt i kunstig koma

Gry Hege Henriksen gikk glipp av julefeiringen i 2016. Under et førjulsselskap den 19. desember følte hun seg plutselig dårlig, og gikk til sengs med influensalignende symptomer. Litt senere kom samboeren inn til henne, og han ringte ambulansen.

– Han så at jeg var helt blå, og da var det ikke noe å lure på. Ambulansen kom raskt, og jeg husker at jeg ble støttet ned i gangen. Der tok jeg på meg skoene og gikk ut ytterdøra. Det er det siste jeg husker før jeg våknet på Ullevål sykehus 16. januar.

Hun hadde fått blodforgiftning (sepsis) og streptokokker, og ble lagt i kunstig koma i fire uker. Det endte til slutt opp med at hun måtte amputere begge hendene og bena.

– Da jeg våknet tenkte jeg at det snart var jul, men det var altså ikke tilfellet. Deretter var det mange operasjoner som ventet.

Tilbake i full jobb etter kun ett år

Hun flyttet til Sunnaas 15. mai, og ble værende der frem til månedsskiftet oktober-november. Her fikk hun blant annet startet prosessen med å søke om brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Dette ble innvilget, og Gry Hege fikk personlige assistenter fra 20. november.

– Jeg fikk innvilget 22,5 timer i uken, og følte da at det skulle gå bra. BPA-ordningen ville spare meg for mye tid, slik at jeg kunne komme meg på jobb i tide.

Gry Hege har mer bein i nesa enn de fleste av oss, for syv dager etter at hun fikk personlig assistent i hus, var hun tilbake på jobb som ingeniør. Det startet på deltid, men etter en måned var hun i full jobb – nesten nøyaktig ett år etter at hun ble hentet av ambulansen.

Har du rett til BPA? Ta testen vår!

Gry hege henriksen maler med akrylGry hege maler med to håndproteser

Gry Hege elsker å skape, og har gjort virkelighet av drømmen om å være utøvende kunstner.

Fra ingeniør til kunstner

Hun har alltid drevet med noe kreativt, enten det har vært sying, maling, keramikk eller annet. Denne lidenskapen har fått stadig større plass i hverdagen, og nå har den tatt helt over.

Gry Hege hadde opprinnelig planer om å fortsette i jobben som ingeniør, i hvert fall på deltid, men avdelingen hun jobbet i ble nedlagt. Så da hun plutselig sto uten jobb, bestemte hun seg for å starte egen business. 

– Ja, da ble valget enklere, så jeg gjorde likegodt hobbyen min til yrkesvei. 

Overgangen fra å jobbe som ingeniør til utøvende kunstner har imidlertid vært tøff økonomisk, men hun angrer ikke på valget. 

– Nei, jeg elsker den nye jobben min, og det oppleves veldig meningsfylt. Forhåpentligvis begynner jeg snart å tjene litt penger også, legger hun til med et smil. 

Funksjonsassistanse

I tillegg til 22,5 timer med BPA har Gry Hege fått 15 timer med funksjonsassistanse i uka. 

– Assistenten gjør oppgaver som jeg ikke klarer selv, eller som jeg må bruke veldig lang tid på å få til. For eksempel hjelper hun meg med live-sendinger på kvelden. Da holder jeg online-kurs i maling, og får god hjelp av assistenten min underveis. Funksjonsassistanse har gjort det mulig for meg å fungere godt i en jobbsituasjon som kunstner, forteller hun.

Finn ut om du kan ha nytte av funksjonsassistanse

Kursholder og utøvende kunstner

Gry Hege forteller at hun er fornøyd med valget hun tok om å bli kunstner, men utfordres daglig med tanke på bruk av sosiale medier som salgskanal. 

– Jeg har skjønt at jeg må lære meg det og bli flinkere. Det er imidlertid en utfordring for meg, for jeg liker ikke å eksponere meg selv. Jeg må bare prøve å bli venn med Facebook og Instagram. 

Finn ut mer om Gry Hege på Instagram, Facebook eller på gryhege.com.

Les også: Vil du bli assistent?

Gry Hege Henriksen ute i Oslo sentrum sammen med assistenten.Gry hege og assistenten på kafe

BPA gir deg frihet til å gjøre helt hverdagslige ting – som å dra til byen og nyte en kopp kaffe på en hyggelig kafé.

Vurderte aldri å avstå fra BPA-ordningen

Gry Hege forteller at kjemien og forståelsen for arbeidet som må gjøres, er det viktigste når hun ansetter assistenter. Hun er mer opptatt av hva de skriver i søknaden enn hvilken utdannelse de måtte ha.

– De skal gjøre min del av jobben i huset, være min høyre hånd. Det var så klart skummelt å tenke på at jeg skulle ha en fremmed person i huset, og ikke minst slippe folk så tett inn på livet mitt. Men jeg så hvor mye hjelp jeg fikk på sykehusene, og det var egentlig aldri noe alternativ ikke å søke om personlige assistenter. Jeg er en sånn person som ikke vil be om hjelp, men Sunnaas var veldig flinke pådrivere.

Ta kontakt hvis du ønsker å bli kunde hos Stendi Assistanse

Gry Hege har etter hvert fått god trening i å administrere assistentene i sin rolle som arbeidsleder.

– Jeg tok et kurs gjennom Stendi, for jeg synes det er greit å ha styringen selv.

All kontroll i verden er uansett ikke til hjelp hvis en assistent ringer klokken 07.00 med en sykemelding, så hun har kjempet gjennom en alternativ løsning. Dette innebærer at samboeren hennes er en såkalt tilkallingsvakt på kort varsel, og han har dermed mulighet til å bistå uten å få dårlig samvittighet overfor sin arbeidsgiver.

God disponering av timene

Hun er fornøyd med de drøyt tre timene med personlig assistense per dag. BPA-vedtaket fungerer nemlig slik at det er arbeidslederen som disponerer timene slik det passer best.

– Timeantallet er høyere enn man tror, for det dukker jo opp ferier og lignende. Hvis man ikke tar med assistentene på dette, blir timene forskjøvet. Vi fant ut at dette kan brukes til noe positivt, og har blant annet fått anledning til å pusse opp litt. Eller, de andre pusset opp, mens jeg ga instrukser, sier hun spøkefullt. 

– Men spøk til side, dette er tross alt oppgaver jeg tidligere ville ha bidratt aktivt i, avslutter Gry Hege.

96 % av våre kunder ville anbefalt oss til en venn

Hvert år inviterer vi våre arbeidsledere til å svare på en anonym arbeidslederundersøkelse, for å forsikre oss om at de føler seg sett, hørt og ivaretatt. Vi er stolte av å dele resultatene våre fra 2020!

Se alle resultatene her