NRK beklager bildebruk i Stendi-sak

03.09.21: Stendi klaget før sommeren inn NRK Dagsrevyen for Pressens Faglige Utvalg (PFU), for bildebruk i forbindelse med et innslag i Dagsrevyen.

Foto: Faksimilie fra NRK Dagsrevyen 03.09.21

24. juni sendte NRK Dagsrevyen et innslag angående saken der Stendi varslet Økokrim. Saken var illustrert blant annet med et bilde fra Stendis nettside av to fosterforeldre i Stendi som ikke har noe med saken å gjøre. Stendi klaget derfor inn NRK Dagsrevyen til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Etter dialog kom Stendi og NRK frem til en minnelig ordning der NRK beklaget bildebruken i NRK Dagsrevyen (bildet) og på nrk.no (under). PFU-klagen er dermed frafalt. 

Saken på nrk.no

NRK beklager bildebruk i Stendi-sak

24. juni i år sendte Dagsrevyen et innslag om at tre tidligere regiondirektører i det private omsorgsselskapet Stendi var tiltalt for korrupsjon. I innslaget ble det blant annet brukt et bilde fra selskapets nettside av to personer som er fosterforeldre i Stendi.

Bildebruken kunne skape inntrykk av at de to fosterforeldrene hadde noe med kriminalsaken å gjøre. Dette er ikke riktig. Medier skal være varsomme med å bruke bilder i sammenhenger som kan skape et misvisende inntrykk, men i dette tilfellet ble bildet dessverre brukt i en sammenheng som rammet de to fosterforeldrene på en urimelig og uheldig måte.

NRK beklager belastningen den misvisende bildebruken har gitt for Stendi og de to fosterforeldrene.