– Med BPA kan jeg fokusere på alt det gode rundt meg

Tone har vært blind fra fødselen av, men aldri latt seg begrense. – Bilselgeren var litt nølende til at jeg skulle prøvekjøre, da jeg sto der med min hvite stokk.

Tone Mathisen med assistent Ida Gundersen fra Stendi BPA

Tekst: Petter Wilhelmsen Foto: Linda Varpe

Oppdatert 2. november 2022: Tone Mathisen (46) har aldri sett verden på vanlig måte, likevel har hun et klart bilde av det meste. Hun har lært seg å dekode det taktile og sansbare i sine omgivelser og har et rikt liv med både gråtoner og farger. 

I 2003 fikk hun BPA og har stor nytte av det i hverdagen. 

– For meg betyr det at jeg får anledning til å være mer aktiv og gjøre ting som det er veldig vanskelig å gjøre alene når man ikke kan se. Jeg har også vært behandlet for kreft og har mye bivirkninger av det, så det er en samlet diagnose som har gitt meg rett til BPA, forteller hun.

Stendi Assistanse leverer BPA-tjenester i 120 kommuner – se om vi leverer i din 

En givende jobb

Ida Melina Gundersen (32) møtte Tone for første gang på en tur i skogen, de kom i prat fordi de hadde samme type hund. Så ble de venner på Facebook og traff hverandre jevnlig. 

– Senere, da Tone annonserte etter assistenter bestemte jeg meg for å sende inn en søknad. Og så fikk jeg jobben, sier Ida og smiler. Nå har hun vært Tones assistent i snart tre år.

– Jeg trives veldig godt i jobben som personlig assistent. Det er en veldig givende jobb, og det er godt å få bidra til at Tone får en bedre hverdag. Det er fint å se at jeg kan hjelpe henne med de små tingene som hun ellers ville brukt lang tid på å få til alene, sier Ida ettertenksomt.

Det er lett å se at de to har blitt godt kjent og setter pris på hverandre. 

Ta testen vår for å finne ut om du har rett til BPA

Assistent fra Stendi Assistanse på jobb for synshemmet BPA-kundeBPA-kunde Tone Mathisen på tur i parken

– Man må sammen finne ut av hvordan man kan styrke hverandre, dette er jo et teamarbeid, sier Tone og smiler til assistenten sin. Hun føler seg heldig som har fått gode medarbeidere, som ser og forstår hva hun trenger. 

– Egentlig starter det hele med god kjemi, da er det lett å bli kjent og få til et godt samarbeid. Det er best hvis man kan få til et samarbeid som varer over tid. For kontinuitet er viktig, mener Tone. Hun forklarer at stadige skifter er tidkrevende og kan skape uro. 

– Opplæring tar tid. Både det å komme inn i jobben, men også det å bli kjent og bli trygg på hverandre, tar tid. Heldigvis har jeg unngått dette. Faktisk har jeg en assistent som har jobbet hos meg i ti år, så det kan vel tyde på at jobben er ganske OK, sier Tone og smiler.

Les også: Vil du jobbe som BPA-assistent?

Utforskertrang og reiselyst

Som alle andre barn ville Tone lære seg alt som var nytt og spennende. 

– Jeg har alltid hatt en trang til å utforske og teste grenser. Så da jeg som fireåring fikk ny sykkel med støttehjul, ...selv om det ikke var så lurt. Vi bodde nemlig på en høyde og i bunnen av bakken gikk veien skarpt til venstre – men ikke så skarpt som jeg svingte. Det endte med at jeg havnet rett i en murvegg. Heldigvis gikk alt bra, forteller Tone lattermildt, og legger til at hun tross alt lærte å sykle.

Utforskertrangen har hun hatt med seg gjennom livet, og hun elsker å reise. Tone har blant annet reist helt til USA – alene.

– Et par jeg hadde truffet her hjemme inviterte meg over, så da tenkte jeg at de får jammen stå for det, fortsetter hun og ler. 

Så hun satte seg på flyet.

Blind BPA-kunde på skogstur med hund

– Mamma og pappa var bekymret og lurte på hva jeg skulle gjøre hvis ikke de møtte meg på flyplassen. Jeg svarte at da må jeg bare finne et fly hjem igjen. Verre var det ikke, tenkte jeg. 

Tone tenker at dette har vært med på å forme henne. 

– Bare det å våge, det å sette seg på flyet og reise langt av gårde. Det var et kick! Man får ingen opplevelser hvis man sitter med hendene i fanget og venter på at det skal skje noe. Det kommer jo ikke til deg, liksom.

Ta kontakt hvis du ønsker å bli kunde hos Stendi Assistanse

– Jeg vil gjerne prøvekjøre en bil

At Tone er proaktiv og foretaksom er tydelig. Hun forteller om da hun hadde bestemt seg for å kjøpe bil. Hun søkte på Finn og fant fram til en som hun mente kunne passe. Så reiste hun til bilforretningen og sa til selgeren at hun ønsket å prøvekjøre bilen. 

– Jeg sto der med min hvite stokk og ventet på selgerens respons. Jeg tolket den som nølende, så jeg la til at det var assistenten min som skulle kjøre. 

Tone ler når hun forteller historien som endte med handel. 

– Ja, da ble det ny bil, og selgeren betrodde at det var første gang han hadde solgt bil til en blind.

Assistent fra Stendi Assistanse leder BPA-kunde trygt over en trebroBPA-kunde på tur i skogen med hund og assistent fra Stendi Assistanse

Hva BPA betyr for Tone

For Tone er retten til BPA viktig. Det løfter fram prinsipper som står sterkt i vårt samfunn – likhet og frihet. 

– Med brukerstyrt personlig assistanse er det lettere å ivareta disse verdiene, også for oss som trenger assistanse, hevder hun og fortsetter. 

– Synshemmede opplever ofte å bruke mer energi på oppgaver som krever informasjonshenting og orientering. Å få kunne bruke BPA til å lage systemer for å lese av datoer og merke matvarer som lagres eller systematisere klær etter farge er noen eksempler på hva jeg som blind trenger hjelp til. Helt enkle oppgaver som vil bidra til å gjøre hverdagen enklere og mindre krevende. 

Tone forteller også at det å kunne ha mulighet til ledsager gjør deltagelse i større arrangementer enklere og mindre belastende. 

– Ja, BPA gjør alle oppgaver, der syn er nødvendig raskere og avlastende. Det bidrar til at jeg får anledning til å fokusere på det gode som faktisk skjer rundt meg – for det er mye godt rundt meg, avslutter hun. 

BPA = frihet + selvstendighet

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er en lovfestet rettighet som gir deg som har et langvarig behov for bistand, reell frihet til å leve slik du vil. Du velger dine assistenter, og bestemmer når, hvor og hvordan assistansen skal skje. 

Med BPA kan du være sjef i eget liv!