– Får bidra med noe meningsfullt

Jobben som personlig assistent handler om å hjelpe noen med å leve sitt liv, og samtidig kan du lære mye om deg selv.

Assistenten fra Stendi spiller for mann i rullestol

Assistent og musiker Jogeir Daae Mæland i en helt vanlig dag på jobben.

– Det er vanskelig å plassere jobben som assistent i bås. Det viktigste for meg før jeg søkte på denne stillingen, var å finne en fast deltidsjobb som kunne kombineres med at jeg er musiker, forteller personlig assistent og musiker Jogeir Daae Mæland. Jeg vet at det er mange som har det samme behovet som meg, fortsetter han.

Lederen for Stendi Assistanse, Torstein Lerhol, har behov for assistanse døgnet rundt. I tillegg til lederstillingen er han politiker og ordførerkandidat, og alltid på farten. Vi fikk stoppet en av assistentene hans lenge nok til å høre om fordeler og ulemper ved jobben.

Les også: Dro til fjells med assistentene under Covid-19

Inspirerende og lærerikt

Og foruten tilpassede arbeidstider, har Jogeir funnet en rekke med fordeler etter å ha jobbet som assistent.

– Jeg får en pause fra det å lage musikk, og må heller fokusere på helt andre ting. Man kommer veldig tett innpå et menneske, og siden jeg jobber for Torstein får jeg være med på veldig mye forskjellig. Han har tusen jern i ilden, og det er det inspirerende å få være med på.

Jogeir forteller at alle erfaringene han har gjort seg, som sjåfør, sekretær, IT-medarbeider og fra møter med mange spennende mennesker, har rustet ham til mange nye jobber. Det var imidlertid ikke uten bekymring han valgte denne jobben.

– Jeg kjente jo Torstein allerede, og visste at han er en kul fyr. Det jeg var mest usikker på, var om jeg ville klare å bevare profesjonaliteten. Den bekymringen var visst ubegrunnet.

Personlig utvikling

Arbeidsleder Lerhol er en ambisiøs og målrettet type, men det har blitt rom for andre erfaringer enn de rent karriererelevante.

– Jeg har lært mye om å matlaging, og det er kjæresten veldig fornøyd med, spøker Jogeir. Torstein er en livsnyter av rang, og det betyr detaljstyring på kjøkkenet. Jeg har ikke hatt noe annet valg enn å bli god til å lage mat.

I tillegg til å bli en bedre kokk og kjæreste, kan Jogeir fortelle at man lærer mye om seg selv når man jobber som assistent. Han har i hvert fall det:

– Vi tilbringer jo tid sammen på en annen måte enn med en venn. Dette er et profesjonelt arbeidsforhold, men med en ganske unik, menneskelig karakter. Man lærer å se forbi sine egne fordommer, og ikke minst egne begrensninger, slår Mæland fast. Jeg har lært en helt ny ydmykhet med tanke på hva jeg selv kan få til, og hvilke muligheter jeg har som individ.

Mye omsorg i god service

Uansett hvem du jobber som assistent for, handler det om å hjelpe et annet menneske. Du er ansatt, og du har arbeidsoppgaver. I Jogeirs tilfelle føler han imidlertid at det er fokus på det mellommenneskelige.

– Det er den menneskelige kontakten som står i sentrum i vårt arbeidsforhold. Det praktiske ender opp som noe man bare løser etter hvert som det er nødvendig, forklarer han. Det vil alltid være arbeidslederen som tar beslutningene, så du bidrar alltid på rett sted. Jobben min er å hjelpe en annen person med å leve sitt liv, uten at jeg må diktere eller tvinge noen til noe som helst.

Føler alltid at jeg har hjulpet

Ønsket om å gjøre noe godt, og samtidig samfunnsnyttig, er viktig for Jogeir. Dette får han anledning til i jobben som assistent.

– Jeg har testet litt ulike jobber, men synes det har vært vanskelig å finne arbeid der jeg har bidratt med noe meningsfullt. Det er heldigvis ikke et problem her, for etter en BPA-vakt føler jeg alltid at jeg har hjulpet.

Det er altså ingen fasit på hvordan en stilling som personlig assistent fortoner seg, men for Jogeir Daae Mæland har det passet som hånd i hanske å jobbe for akkurat Torstein Lerhol. Assistentjobben passer for «alle» - det handler i grunn bare om å være den personen akkurat den arbeidslederen ser etter.