– BPA gir meg frihet til å leve

Dette er setningen den tilsynelatende alltid smilende Carine Ødegaard (31) bruker til å oppsummere fordelene med brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

Kvinne i rulle stol, Carine Ødegaard, underviser en klasse med hjelp av personlig brukerstyrt assistent fra Stendi.

For Carine er det uproblematisk å jobbe, på grunn av sin velfungerende BPA-ordning (illustrasjonsbilde).

Siden 16. juni i 2013 har hun vært avhengig av hjelp for å leve slik hun ønsker, og har benyttet BPA-ordningen siden påsken 2014.

– Assistentene kommer som avtalt til samme tid hver morgen. De hjelper meg i gang, og jeg er på jobb senest halv ti.

Ta testen vår hvis du vil finne ut om du har rett på BPA

Full jobb, arbeidsleder og mamma

Carine jobber nemlig fulltid hos Folkehelseinstituttet i Oslo, og hun forteller at det neppe hadde vært mulig uten forutsigbarheten hun får takket være BPA-ordningen. Ved siden av fulltidsstillingen er det hennes ansvar å skrive vakt- og timelister for assistentene.

Les også: Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) for voksne 

Behovene hennes er veldig varierte, for i tillegg til hverdagslige gjøremål ble hun mor til en liten gutt i desember 2016. Selv om ektemannen Sigurd naturligvis tar sin del av «jobben», er Carine opptatt av å fylle morsrollen.

– Etter fødselen måtte assistenten hjelpe meg med ting som å legge babyen i fanget mitt, men jeg tok meg av resten. Assistentenes rolle er i bunn og grunn å ta de oppgavene jeg ellers ville ha tatt, men som jeg ikke får til på grunn av skaden.

Falt syv meter – giftet seg åtte uker senere

Skaden Carine snakker om, kom som en følge av en fallulykke i 2013, etter at hun og forloveden hadde vært på en fest i Oslo. Da de skulle dra, mistet hun balansen i trappeoppgangen. Hun tok seg for mot et vindu som ikke var skikkelig lukket, og falt syv meter.

Resultatet var en ryggmargskade som tok fra henne førligheten i bena. Hun tilbragte ni måneder på Sunnaas, hvor hun trente samtidig som hun tok eksamen og giftet seg med sin utkårede. De to hadde allerede planlagt bryllup den sommeren, men ulykken sørget for at de måtte flytte selve vigselsstedet. De ble likevel gift på datoen de hadde bestemt, for Carine og Sigurd ga hverandre sitt ja i eplehagen på Sunnaas. Dette var åtte uker etter ulykken.

– Det er så vakkert der ute, forteller Carine.

Hun trekker også frem at apparatet på Sunnaas, med alle som jobber der, gjør en helt fantastisk jobb.

– Sunnaas la alt til rette for meg. De som jobber der er veldig flinke, og de ga meg alt jeg trengte av søknader og skjemaer for å være rustet til den nye hverdagen.

Les også: Hvordan søke om BPA? 

Førsteinntrykket av Stendi var avgjørende

Verken kommunen eller sykehuset legger noen føringer på hvilken leverandør av BPA man skal eller bør velge, og siden dette var Carines første møte med denne problemstillingen valgte hun det første og beste.

– Jeg så et kjent navn, og dermed var det gjort.

Etter en stund begynte hun å se seg om etter et alternativ, og sendte av gårde en epost til Stendi Assistanse.

– Jeg var på hyttetur, og hadde egentlig ikke forventet noen fremdrift med det første. Svaret kom imidlertid lynraskt, og det var et solid førsteinntrykk.

Kort tid etter byttet hun til Stendi, og det er spesielt to ting hun trekker frem som en grunn til at hun har blitt værende.

– Jeg er veldig fornøyd med fleksibiliteten til Stendi, og brukervennligheten til Tamigo.

Sistnevnte er verktøyet hvor arbeidslederen setter opp vaktlister og registrerer timer. Dette er en del av arbeidet man tar på seg når man søker om BPA-vedtak, men Carine bedyrer at det er verdt tiden det tar å være sjef.

Ta kontakt hvis du ønsker å bli kunde hos Stendi Assistanse

– Det finnes absolutt ingen grunn til å takke nei til BPA

På spørsmål om hva hun synes er best med BPA-ordningen, trekker ikke Carine frem grunnleggende behov som hjelp til å gå på toalettet, vaske seg eller lage mat. Hun trekker frem frihet. Frihet til å gjøre ting funksjonsfriske tar som en selvfølge.

– Takket være mine personlige assistenter har jeg friheten til å handle mat og klær når jeg vil, eller stikke ut en tur og kanskje møte venner på kafé. Jeg trenger ikke å vente på at noen skal komme hjem til meg for å hjelpe, de er allerede der.

Hjelper andre i lignende situasjoner

Carine er ikke kun en mottaker av hjelp, for gjennom bloggen hennes berører hun temaer som er til hjelp for mange. Her tar hun opp alt fra hverdagslige til samfunnsmessige problemstillinger, og kommentarfeltene ser ut til å sette stor pris på hennes engasjement.

Med en mastergrad i sosiologi har hun et godt utgangspunkt for å hjelpe andre i lignende situasjoner, både spesielt og generelt.